Wskazówki dotyczące doskonałych grillowanych kebabów wołowych
Zanim zaczniemy wprowadzać przepis, oto kilka wskazówek, dzięki którym grillowany kebab wołowy będzie za każdym razem doskonały:
1. Wybierz odpowiedni kawałek wołowiny
Pierwszym krokiem do przygotowania pysznego grillowanego kebaba wołowego jest wybór odpowiedniego kawałka wołowiny. Chcesz wybrać kawałek wołowiny, który jest delikatny i aromatyczny, taki jak polędwica, flanka lub ribeye. Ważne jest, aby przed marynowaniem wołowiny odciąć nadmiar tłuszczu, ponieważ może to spowodować przypalenie na grillu i nierówne gotowanie.
2. Marynuj wołowinę
Marynowanie wołowiny jest niezbędne, aby wydobyć z niej jak najwięcej smaku. Możesz użyć gotowej marynaty lub przygotować ją samodzielnie, używając takich składników, jak oliwa z oliwek, sos sojowy, czosnek i zioła. Pamiętaj, aby marynować wołowinę przez co najmniej 30 minut, a najlepiej przez kilka godzin lub przez całą noc. Dzięki temu aromaty przenikną do mięsa i sprawią, że będzie ono bardziej delikatne.
3. Użyj szaszłyków
Najlepszym sposobem, aby wołowina upiekła się równomiernie i pozostała miękka, jest użycie szaszłyków. Możesz użyć metalowych lub drewnianych szaszłyków, ale jeśli zdecydujesz się na drewniane szaszłyki, pamiętaj o namoczeniu ich w wodzie na co najmniej 30 minut przed użyciem. Zapobiegnie to przypaleniu ich na grillu.
4. Nie przepełniaj szaszłyków
Dodając wołowinę i warzywa do szaszłyków, uważaj, aby ich nie przepełnić. Pozostawienie odstępu pomiędzy kawałkami wołowiny a warzywami pozwoli na równomierne gotowanie i zapobiegnie rozpadaniu się kebabu.
5. Gotuj kebaby na dużym ogniu
Grillowane szaszłyki wołowe należy smażyć na dużym ogniu, aby szybko i równomiernie się upiekły. Należy rozgrzać grill do wysokiej temperatury, a następnie umieścić kebaby na grillu. Gotuj kebaby przez około 3-4 minuty z każdej strony lub do momentu, aż osiągną pożądany poziom wysmażenia.
6. Daj kebabowi odpocząć
Po ugotowaniu kebabów ważne jest, aby przed podaniem pozwolić im odpocząć przez kilka minut. Dzięki temu soki rozejdą się po całym mięsie i sprawią, że będzie ono bardziej delikatne.
Przepis na grillowany kebab wołowy
Teraz, gdy znasz już wskazówki dotyczące przygotowania doskonałego grillowanego kebaba wołowego, zacznijmy od przepisu.
Z tego przepisu wychodzi około 4-6 porcji .
Składniki
- 1 1/2 funta steku z polędwicy wołowej, pokrojonego w 1-calową kostkę
- 1 czerwona papryka, pokrojona na 1-calowe kawałki
- 1 żółta papryka, pokrojona na 1-calowe kawałki
- 1 czerwona cebula, pokrojona na 1-calowe kawałki
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek - 1/4 szklanki sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki czerwonego octu winnego
- 1 łyżka musztardy Dijon
- Sól i pieprz do smaku
Instrukcje
1. W dużej misce wymieszaj oliwę z oliwek, sos sojowy, czosnek, brązowy cukier, ocet winny z czerwonego wina, musztardę Dijon, sól i pieprz.
2. Do marynaty dodać kostki polędwicy i wymieszać. Przykryj miskę folią i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut, a najlepiej na całą noc.
3. Rozgrzej grill do wysokiej temperatury.
4. Na patyczki do szaszłyków nabijaj marynowaną wołowinę, paprykę i czerwoną cebulę, na przemian wołowinę i warzywa.
5. Połóż szaszłyki na grillu i smaż przez 3-4 minuty z każdej strony lub do momentu, aż wołowina będzie ugotowana do pożądanego poziomu wysmażenia.
6. Wyjmij szaszłyki z grilla i odczekaj kilka minut przed podaniem.
7. Podawaj grillowane kebaby wołowe z ulubionymi dodatkami, takimi jak grillowane warzywa, ryż lub sałatka.
Ciesz się pysznym grillowanym kebabem wołowym!