Wybierz odpowiedniego kurczaka
Pierwszym krokiem w przygotowaniu pysznych grillowanych szaszłyków z kurczaka jest wybór odpowiedniego kurczaka. Chociaż do szaszłyków można użyć dowolnego rodzaju kurczaka, zalecamy stosowanie udek z kurczaka bez kości i skóry. Udka z kurczaka są bardziej soczyste i smaczniejsze niż piersi z kurczaka, dzięki czemu idealnie nadają się do grillowania. Poza tym jest mniej prawdopodobne, że wyschną na grillu, dzięki czemu za każdym razem otrzymasz delikatne i soczyste szaszłyki.
Wybierając kurczaka, szukaj udek z kurczaka o podobnej wielkości i grubości. Dzięki temu będą równomiernie upieczone na grillu. Jeżeli udka z kurczaka są zbyt grube, przed marynowaniem można je pokroić na mniejsze kawałki.
Kiedy już masz kurczaka, czas przygotować marynatę.
Marynuj Kurczaka
Marynowanie kurczaka jest niezbędne, aby dodać mu smaku i delikatności. Aby przygotować prostą i pyszną marynatę, wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i wybrane zioła. Aby uzyskać klasyczny smak, zalecamy użycie połączenia świeżego rozmarynu i tymianku.
Umieść kurczaka w dużej misce lub zamykanej plastikowej torbie i zalej go marynatą. Upewnij się, że kurczak jest całkowicie pokryty marynatą, następnie przykryj miskę lub zamknij torebkę i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut lub do 24 godzin.
Dłuższe marynowanie kurczaka sprawi, że szaszłyki będą smaczniejsze i delikatniejsze. Należy jednak uważać, aby nie marynować kurczaka zbyt długo, ponieważ kwas zawarty w marynacie może rozbić białka i spowodować, że kurczak stanie się papkowaty.
Przygotuj szaszłyki
Gdy kurczak się zamarynuje, czas przygotować szaszłyki. Przed złożeniem patyczków do szaszłyków namoczyć je w wodzie na co najmniej 30 minut. Zapobiegnie to przypaleniu szaszłyków na grillu.
Aby złożyć szaszłyki, wyjmij kurczaka z marynaty i wyrzuć pozostałą marynatę. Na patyczki do szaszłyków nadziewamy kawałki kurczaka, pozostawiając pomiędzy nimi niewielką przestrzeń. Uważaj, aby nie przepełnić szaszłyków, ponieważ może to spowodować nierównomierne ugotowanie kurczaka.
Grilluj szaszłyki
Grillowanie szaszłyków z kurczaka to ostatni krok w tworzeniu doskonałych szaszłyków z kurczaka z grilla. Rozgrzej grill na średnio-wysokim ogniu, a następnie lekko naoliwij ruszty, aby zapobiec przywieraniu.
Połóż szaszłyki na grillu i smaż przez 5-6 minut z każdej strony lub do momentu, aż kurczak będzie całkowicie ugotowany, a soki będą klarowne. Pamiętaj, aby często obracać szaszłyki, aby równomiernie się upiekły.
Jeśli używasz termometru do mięsa, wewnętrzna temperatura kurczaka przed podaniem powinna wynosić 75°C.
Wniosek
Grillowane szaszłyki z kurczaka to prosty i pyszny posiłek, który idealnie sprawdzi się na każdą okazję. Wybierając odpowiedniego kurczaka, odpowiednio go marynując i grillując do perfekcji, możesz stworzyć najbardziej aromatyczne i delikatne szaszłyki, jakie tylko potrafisz. Rozpal więc grilla i wypróbuj ten przepis. Twoje kubki smakowe (i goście) będą Ci wdzięczne.
Udanego grillowania!br/>br/>